Jubileumjaar 2016

 

In 2016 viert Blaaskapel "Die Stevensländer" dat in 1991 vanuit fanfare "Sint Joseph" een aantal enthousiastelingen het initiatief namen om een "Egerländer kapel" op te richten. Al een aantal maanden later kreeg die blaaskapel de naam "Die Stevensländer".

Gedurende het hele jaar zullen diverse activiteiten worden georganiseerd. Begonnen zal worden met een openingsconcert op 21 februari met de huldiging van de jubilarissen.

Op zondag 3 april is het eerste buitenlandse optreden in het jubileumjaar gepland en wel in het Belgische Bree. Bij de muzikale vrienden van "Os Genüge" wordt de jaarlijkse brunch opgeluisterd.

Verder staat op zondag 22 mei een festival op het programma, waarin kapellen waarin (oud-)leden van "Die Stevensländer" in spelen  een rol zullen vervullen. Het festival wordt om 11.00 uur door ons zelf geopend, waarna om 12.00 uur Stesti op het podium plaats neemt.Om 13.45 begint Freunde Echo met een optreden van anderhalf uur.De Berger Muzikanten spelen van 15.30 uur tot 17.00 uur en de middag wordt afgesloten door Joekskapel Efkes Wachte.

Tenslotte gaat de kapel  het weekend van 23 en 24 september een meerdaagse buitenlandse trip maken.

Houd deze site in de gaten voor het nieuws.

 

 

Blaaskapel "Die Stevensländer" is op initiatief van een aantal leden van de Stevensbeekse fanfare "St. Joseph" in 1991 opgericht.

Blaaskapel "Die Stevensländer" en fanfare "St.Joseph" vormden  "Muziekvereniging St.Joseph", maar omdat de fanfare inmiddels haar activiteiten heeft beëindigd, is de blaaskapel de enige tak aan de boom van "muziekvereniging St. Joseph".

Samen met enthousiaste blaasmuzikanten uit de omgeving van Stevensbeek werd een bezetting geformeerd die nodig was om de Böhmische blaasmuziek uit te kunnen voeren. Deze muziekstijl wordt ook wel "Egerlander Muziek" genoemd. Deze volksmuziek die zijn oorsprong vindt in het westen van Tsjechië, kenmerkt zich door een meer gedragen uitvoering van polka's en walsen. In de loop van de jaren verschoof het repertoire meer naar de Moravische blaasmuziek die komt uit het oosten van Tsjechië en het westen van Slowakije. Deze muziekstijl onderscheidt zich van de Böhmische door meer virtuositeit en techniek en komt dan ook wat dynamischer over.

Hoogtepunten uit de geschiedenis van "Die Stevensländer" waren de productie van een eigen CD in 1999, het behalen van het Nederlands kampioenschap in de Heuvelklasse in 2001 en deelname aan de Europese kampioenschappen voor blaaskapellen in Veenendaal in 2002. Op die Europese kampioenschappen behaalde de kapel in de Heuvelklasse het hoogste aantal punten van de in die klasse deelnemende kapellen, echter te weinig voor de "echte" kampioenstitel.

In de afgelopen jaren trad de kapel op in België, Luxemburg, Duitsland en Nederland. 

Elk jaar organiseert de kapel een succesvolle avond met twee of drie blaaskapellen. De grote zaal van gemeenschapshuis "'t Stekske", ook het clubhuis van het orkest, is dan gevuld met blaasmuziekliefhebbers.

Als u geïnteresseerd bent in een optreden van "Die Stevensländer", neem dan gerust contact op.

Kijk voor de gegevens op de pagina: Contact